רחל מרשה

שם האב: אדהנני יהייס
שם האם: אסתר אסרסהיי
שנת לידה: 1961
מקום לידה: אסגדה, במחוז תגראי
אזור מגורים באתיופיה: תיגרי
עיסוק מרכזי באתיופיה: עקרת בית
שפת הראיון: תגרנית

רחל מרשה, עקרת בית, שירי ילדות, משחקים, מטלות בית, חגים ומועדים, מנהגים ומסורות, פירות וגידולים, אוכל, מתכונים, חינוך, הווי חברתי, חקלאות, קציר, ערבות הדדית, קהילה, שירה וריקודים, בניה, קייסים, ילדים, קטיף, רעיית צאן ובקר, אסגדה, תגראי, שירה,

תקציר העדות:

רחל פותחת עם שיר שנהגה לשיר עם חברותיה בילדותה.  

כילדה עזרה במטלות הבית כגון: טחינת דגנים, קישוש עצים, הכנת אוכל, הבאת מים מנחלים ושמירה על האחים הקטנים. לעיתים הייתה נשלחת לעשות קניות בשוק בעיר שירה. רחל מתארת איזה פירות גדלו בסביבת ביתה, כיצד קטפו אותם ומה טעמם.

בזמן הפנוי נהגה לשחק במשחקים שונים עם חברותיה ומסבירה את חוקיהם. לקראת פסח היו החברות מתאספות ל"מחבר" ועוברות בין הביתיים בשירה ובריקוד וכך אוספות תרומות בכסף או באוכל ועורכות מסיבה גדול. בנוסף רחל מתארת את שיגרת עבודות, ההווי החברתי, דרכי החינוך והרצונות שלה כילדה.   

בתקופת הקציר היו עורכים המשפחות והשכנים את מנהג ה"וופרה" וכולם היו מתאספים לתקופה של קציר משותף בו היו עוזרים בקצירת היבול של משפחה מסוימת ולאחר שסיימו עברו לקציר משותף למשפחה אחרת. רחל מספרת איך במהלך הקציר היו מארחים כמות גדולה של אנשים והיו דואגים למקומות לינה ושוחטים ומכינים להם אוכל ושתייה מסורתית. באופן דומה רחל מספרת כי אביה הזמין אנשים רבים על מנת שיעזרו לו לבנות אסם גדול. היא ובני משפחתה אירוחו אותם בתקופת הבניה. בסיום ה"וופרה" או העבודה המשותפת נערכת מסיבה סיום גדולה עם שירה וריקודים. השירים והלחנים אולתרו במקום על מנת לשבחו את המארח ולתאר את המהלך והאופן בו התבצעה העבודה.    

אסגדה היה מקום מושבם של קייסים רבים ובמהלך החגים והמועדים השונים אנשים היו מגיעים לשם מכל האזור על מנת להתפלל עם הקייסים בבית הכנסת. רחל מספרת על ההכנות הרבות שהיא ומשפחתה היו עושים לקראת החגים, המאכלים הייחודים ועל האווירה מיוחדת שהייתה בכפר.

רחל מרשה