סלמון יוסף

שם האב: ספה יוסף טזזו
שם האם: טוודאג' מלסה נגוסה
שנת לידה: 1950
מקום לידה: שוואדה, ג'ן אמורה במחוז סמיין
אזור מגורים באתיופיה: ווגרה
עיסוק מרכזי באתיופיה: סוחר, ופעיל ברשת אורט
שפת הראיון: אמהרית

סלמון יוסף, טבע, חקלאות, רעית צאן ובקר, שירה, סוחר, אגדה, היסטוריה, אבא צגאיי, מקומות קדושים, ספירת דורות, משחקים, מסע, חתונה, לימודים, התבוללות, מהפכה, מנהגים ומסורות, קרקעות, מסחר, חנות, ארגון אורט, הטרור האדום, פסח, מצות, כלא, אלימות, עינויים, אריגה, דרג, הקיסר היילה סלאסי, הקיסר יצחק, שוואדה, ג'ן אמורה, סמיין, דב-בהר, דברק, ווגרה, גונדר, סודן,

תקציר העדות:

סלמון מקריא שיר שכתב על החינוך באתיופיה. לאחר מכן הוא מספר על היסטוריה של ההתיישבות במחוז סמיין ועל היהודים שחיו במקום עוד קודם לרדיפותיו של הקיסר יצחק, בשנת 1400. בין השאר הוא מספר את האגדה על היווצרות המקום הקדוש שנקרא על שם אבא צגאיי. סלמון מונה את הדורות ומציין כי הוא הדור ה13 לשושלתו של אבא צגאיי.

כשהיה בן שש משפחתו עזבה את מקום הולדתו ועברה לדב-בהר, כדי לזכות בבעלות על קרקע חקלאית. הוא מספר על מסעה של משפחתו ושל יהודים רבים אחרים לאזורים מרוחקים במטרה למצוא קרקע. סלמון מתאר את הכפר ואת הווי החיים, הערבות ההדדית, חוקי הקהילה והמשחקים השונים שהיה משחק בילדותו. הוא החל לרעות את הצאן והבקר ולעבד את אדמת המשפחה והוא מספר כיצד התמודד עם חיות הטרף בהן נתקל בעבודתו.

במקביל למהפכה שהעלתה את מפלגת הדרג לשלטון, סלמון בן ה-17 יצא ללימודים. הוא מספר על תקופת המהפכה ועל השפעותיה עליו ועל הקהילה היהודית כולה – ביניהן רפורמת חלוקת הקרקעות מחדש, וחוק חינוך חובה לכל האזרחים.

לימודיו התקיימו בעיר דברק שבמחוז ווגרה וסלמון מתאר את ההבדל הגדול בין חיי העיר לאלה של הכפר. לאחר זמן מה, משפחתו, שחששה מהתבוללות בעיר, החזירה אותו לכפר. רק לאחר שנישא והוליד שני ילדים, התאפשר לו ולמשפחתו לחזור לעיר, וסלמון המשיך בלימודיו. סלמון למד בלילות, ובשעות היום התוודע לעולם המסחר וסחר בציוד חקלאי, ציוד ביתי ומגוון מוצרים שימושיים.

בשנת 1979 החל סלמון לעבוד בסתר בארגון אורט. תחת מסווה של סוחר הוא העביר מידע בין העיר והכפר, סייע באיתור מקומות מתאימים להקמת מרכזי הארגון ובחלוקת סיוע לנזקקים. כאשר נפתחו דרכים ליציאה לישראל סלמון ושותפיו ארגנו, ציידו, וליוו את הקבוצות. עבודתם התנהלה תחת "הטרור האדום" – תקופה בה שלטון הדרג הוציא להורג כל מי שנחשד כמתנגד המשטר, וסלמון מספר על הזוועות שהתרחשו סביבו.

בפסח, בזמן שסלמון ופעילים נוספים העבירו משלוח של מצות מישראל, הם נעצרו על ידי הכוחות המיוחדים של השלטון ונכלאו בטענה שהעבירו נשק לארגוני המורדים. סלמון מתאר את התנאים הקשים, הפחד, העינויים וההוצאות להורג שנערכו בין כתלי הכלא. לאחר כמה חודשים התנאים השתפרו וסלמון, שידע לארוג, נשלח לעבוד במשך היום. לבסוף הצליח ארגון אורט לשחרר את פעיליו.

סלמון חזר לפעילתו החתרנית והמשיך לארגן וללוות קבוצות לסודן. הוא נעצר פעם נוספת לתקופה קצרה ולאחר שנעצר בשלישית, הבין שהוא מסתכן בהוצאה להורג. הוא יצא עם משפחתו לסודן ולאחר תלאות רבות עלו לישראל.

סלמון יוסף