אבבה ביאדגלו

שם האב: קייס ביאדגלו
שם האם: אבבו סנבתו
שנת לידה: 1958
מקום לידה: סמיין-מנאט'ה, במחוז סמיין
אזור מגורים באתיופיה: סמיין
עיסוק מרכזי באתיופיה: חייל ופעיל פוליטי
שפת הראיון: אמהרית

אבבה ביאדגלו, טבע, חקלאות, קייסים, נזירים, מקומות קדושים, טהורה, כשרות, שלטון, פאודליזם, דמוקרטיה, דיקטטורה, מחלות, מגפות, מוות, מרד, צבא, הטרור האדום, גיוס בכפייה, מבצע משה, ניהול אוכלוסייה, דרג, הקיסר היילה סלאסי, יהאדג, יחאפה, אייפה, סמיין-מנאט'ה, סמיין, אדיס אבבה, וולו, ישראל,

תקציר העדות:

אבבה פותח בשיר ערגה לירושלים. הוא מתאר את עץ משפחתו ומספר על כפרו – מקום קדוש בו שהו נזירים יהודים. תחת ידם של הנזירים התחנכו קייסים רבים, שהוצבו לאחר הסמכתם בקהילות היהודיות השונות. שם גם הוסמך אביו של אבבה לקייס, היה למנהיג הרוחני בכפר, ואף לימד בעצמו דורות של קייסים.

אבבה מתאר בפירוט מחלות שונות ואת דרכי הטיפול בהן. בגלל המרחק הרב ממרפאה מודרנית, תושבי הכפר נאלצו להשתמש בתרופות מסורתיות ולמצוא דרכים משלהם לטפל במחלה, מה שכמובן לא תמיד עלה בידם. אחותו הבכורה של אבבה שכלה שמונה מילדיה לאותה המחלה, במהלך שנה אחת. הוא מספר על הערבות ההדדית בכפר – הקהילה הייתה נרתמת לעזרת המשפחות השכולות, בעבודה החקלאית ובכל מה שהמשפחה צריכה.

אבבה עורך השוואה בין סוגי המשטרים השונים ששלטו באתיופיה לאורך חייו: משלטונו הפאודלי של הקיסר היילה סלאסי (Haile Selassie), דרך שלטון הדרג (Derg) ועד שלטון היהאדג (החזית העממית הדמוקרטית המהפכנית האתיופית, ה- (EPRDF בימינו. הוא מרחיב על תקופת נפילתו של הקיסר סלאסי ועליית שלטון הדרג. אלה התרחשו על רקע התקוממות העם סביב סוגיות כגון בעלות החקלאים על אדמותיהם ושעות עבודתם של החקלאים. בראש המרד בשלטון הקיסר עמדו קצינים מצבא המדינה וארגוני מורדים שונים. כשהמרד צלח ושלטונו של הקיסר נפל, הארגונים המורדים החלו להילחם בינם לבין עצמם והפילוג בעם גדל.

מפלגת הדרג ברשותו של מנגיסטו היילה מריאם (Mengistu Haile Mariam) תפסה לבסוף את השלטון ורדפה את כל מתנגדיה. תקופה מדממת זו כונתה "הטרור האדום" ובמהלכה נערכו גיוסים בכפייה לצבא המדינה. אבבה היה צריך לבחור אם לחכות לחטיפתו לצבא או להתגייס לאחד הארגונים בהם האמין אידיאולוגית.

אבבה בחר להתגייס להתאגדות המורדים – ארגון היהאדג שמטרתו הייתה להפיל את שלטון הדרג ולכונן מדינה דמוקרטית באתיופיה. במסגרת תפקידו בארגון עבד בקרב האוכלוסייה האזרחית, ביישובים שונים בצפון המדינה. הוא עסק בהקמת מוסדות פוליטיים וחינוכיים, מינה שליטים מחוזיים מטעם הארגון, ודאג להמשך חייהם התקין של התושבים. פעילותו הגיעה אף למקומות שעדיין נשלטו על ידי הדרג.

במהלך הלחימה נכבשו אזורים רבים על ידי ארגון היהאדג ונלקחו שבויים מצבא הדרג. שבויים אלו נחקרו ועדויותיהם הופצו ברבים על ידי הארגון כדי לחשוף את מעשיו הרצחניים של שלטון הדרג.  

אבבה, שהחל את דרכו בארגון בתפקיד זוטר, עלה וטיפס בסולם הדרגות. הוא מתאר את מבנה הארגון, אופן העברת הפקודות בשרשרת הפיקוד ושיטת הבקרה על ביצוען.

אבבה מעלה זיכרונות מתקופת שירותו בארגון בעת מלחמת האזרחים. במשך שלוש שנים הוא נדד בין מקומות ותפקידים שונים, מבלי שיוכל לתקשר עם משפחתו. משהגיע צבא היהאדג לפאתי אדיס אבבה, החל מבצע שלמה להעלאת יהודי אתיופיה. אבבה קיבל אישור מארגונו להתאחד עם משפחתו, ולעלות לישראל.

אבבה ביאדגלו